EEN KLEINE INDRUK VAN BUITEN DOOR DUITSE STAGIAIRE ANGELA

De eerste dag in de stage. Ik ben een beetje nerveus en ook benieuwd hoe het gaat werken in mijn stageplek Kerk & Buurt Noord Amsterdam. Om elf uur begint het. Ik ben al om 10.45 aanwezig met een vrijwilliger en bel aan de deur. We zijn er niet de eersten. Twee van de bezoekers zitten al aan hun vaste plaatsen en doen een spelletje. Ze zijn benieuwd als ze het nieuwe gezicht zien en vragen of het de nieuwe stagiaire uit Duitsland is.

Ze vragen naar mijn herkomst en elke keer krijg ik de vraag waarom ik Nederlands studeer, maar alle bezoekers zijn positief verrast dat ik ze goed versta. Ze alle zijn open en praten met mij over allerlei dingetjes. Met Arnold, de leider van Kerk en Buurt Noord, praat ik eerst als alle bezoekers naar huis gaan. Hij heeft tussen elf en dertien uur heel vele gespreken met bezoekers gehad zodat er nog geen mogelijkheid bestond voor mij om met hem te praten. Marith, een jonge vrouw en evenzo leider van K&BN was ook bezig met praten en telefoontjes. Aan mijn eerste dag had ik het geluk, dat er een politieke debat in de Stichting plaatsvond. De PvdA en de ChristenUnie waren op bezoek in de Stichting om in gesprek te gaan met de bezoekers. Het was een heel emotionele debat, twee weken voordat de verkiezingen in Nederland plaatsvonden. Iedereen was geïnteresseerd de juiste partij te kiezen. Aan het eind van de dag was mijn hoofd vol met Nederlandse dingetjes. Het was een leuke eerste dag maar ook vermoeiend. Mijn hoofd was erg moe, alle praatjes onbewust in het Duits te vertellen. Maar het duurde niet lang en het ging wel beter. Na de tweede week was mijn mobieltje met het woordenboekappje niet meer (vaak) nodig. Daardoor dat eigenlijk iedere dag dezelfde mensen langs komen was het voor mij niet meer nodig de obligatoire vragen na mijn herkomst, doel en stage te beantwoorden. Nu, na de vijfde week vragen de mensen weer, hoe lang ik nog ga blijven en als ik dan zeg “Nog één week, Woensdag is de laatste dag”, komt meestal de vraag of ik het ga missen en dat ik dan toch wel op bezoek kan komen. Ik denk dat klopt wel, de laatste vijf weken waren een heel goeie ervaring voor mij, niet alleen omdat ik de taal nu beter kan praten maar ook omdat ik mooie mensen kon leren kennen die een echt belangrijke opdracht hebben in Amsterdam Noord. Vrijwilligers, die luisteren en hun tijd inzetten om een maaltijd te koken of een spelletje doen of alleen koffie en thee aanbieden, Arnold en Marith, die voor iedere andere problemen hulp aanbieden. Ik ben blij dat ik de kans had, mee te helpen en echt dankbaar.

Geplaatst op 11 april 2017 door adelaar