Henk is vrijwilliger van de maand april

Hoewel we gesloten zijn en we daarom de meeste vrijwilligers niet face to face ontmoeten leven de vrijwilligers ook nu van harte mee met Kerk en Buurt Noord. In deze tijd spreek ik, Rianne, (telefonisch) met Henk Verberne, iemand die bijna iedereen  van Kerk en Buurt kent. Hij is niet alleen vrijwilliger in de huiskamer maar zit ook als vertegenwoordiger van de vrijwilligers in het bestuur.

Over de coronatijd zegt Henk: ‘Het gaat met mij gelukkig goed. Ik ben gepensioneerd en normaal vul ik mijn dagen met vrijwilligerswerk voor de kerk en bij Kerk en Buurt Noord. Dat geeft voldoening en ook structuur. Ik verveel me niet, want ik vul mijn dagen nu met lezen, computeren of een stuk lopen. Maar het dagelijks leven is saaier. Net als iedereen mis ik de menselijke contacten’

Henk is een echte Amsterdammer, met een kleine kanttekening. Hij is er niet geboren. Door omstandigheden is zijn moeder bevallen in Oostzaan. Daar heeft Henk de eerste twee dagen van zijn leven gewoond. Verder is hij opgegroeid in Noord. Hij zou graag willen dat hij kon zeggen dat hij in Amsterdam geboren was…. maar het drukt verder niet zwaar op zijn gemoed.

Henk speelde als kind al in het Vliegenbos, zijn favoriete plekje van Amsterdam Noord. Vroeger was er in heel Noord veel groen. Dat is in het Vliegerbos nog steeds zo.  Henk geniet ook erg van het IJ. Hij woont nu in Nieuwendam en gaat graag het Waterland in of fietsen in het landelijke Noord.

Henk is leraar Duits geweest op verschillende middelbare scholen. Hij omschrijft zichzelf als sociaal, behulpzaam en open. Dit zullen de bezoekers en mede-vrijwilligers beamen. Henk brengt ook humor en vrolijkheid mee in de huiskamer.

Jaren geleden kwam Henk via de Katholieke kerk in aanraking met Kerk en Buurt Noord. Hij werd door pastoor Jan van Bohemen gevraagd of hij zin had om mee te helpen. Hij begon toen als bestuurslid. Later ging hij in als vrijwilliger werken in de huiskamer. Nadat hij een tijdje gestopt was kwam hij Arnold weer eens tegen. Hij had  wat tijd over en is toen weer begonnen als huiskamervrijwilliger en later ook weer in het bestuur. Het is mooi om zowel in het bestuur als op de werkvloer actief te zijn. Zo kent Henk iedereen en zorgt hij dat het bestuur altijd goed feeling houdt met de werkvloer.

Wat Henk drijft om vrijwilligerswerk te doen.. ‘Het leven is niet alleen maar werken of geld verdienen. Geloven is ook niet alleen maar naar de kerk gaan. Vanuit mijn geloof wil ik me graag dienstbaar opstellen in de kerk en in de samenleving. Laatst reed ik door de buurt: dan hoor ik ‘Hee Henk!’ De mensen die ik ken via Kerk en Buurt verrijken mijn leven. Ik geniet ervan om mensen met allerlei achtergronden te leren kennen. Mijn eigen blik wordt daardoor verruimd!

Het meest bijzondere aan Kerk en Buurt vind ik de dynamiek in de huiskamer. Elke keer kijk ik geamuseerd toe dat mensen binnenkomen en dat het zaakje op gang komt. Het is altijd weer anders:  er wordt gepraat, spelletjes gedaan, soms ruzie gemaakt,  gegeten… De verschillende mensen en verschillende stemmingen maken elke keer weer een mooie mix. ‘

Op bestuurlijk niveau vind Henk het jammer dat het altijd weer hard werken is om voldoende fondsen bij elkaar te krijgen voor het werk. Het zou fijn zijn als dat wat minder energie hoefde te kosten.

Henk boodschap voor de bezoekers en medevrijwilligers voor deze tijd is: Hou vol, er komen weer normale tijden. We moeten perspectief blijven houden. Hopelijk zeggen we over een tijd: ‘dat hebben we aardig doorstaan met z’n allen’. Zorg goed voor jezelf en blijf gezond!

 

Geplaatst op 22 april 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Vrijwilliger van de maand maart

Vrijwilliger van deze bijzondere maand maart is Anna Hagemeier. Anna is al jaren kind aan huis bij Kerk en Buurt. Sinds vorig jaar is ze vrijwilliger. Hieronder stelt ze zich voor:

Ik ben Anna, ik woon vlakbij Kerk en Buurt op het Kraaienplein. Ik ben geboren in het dorpje Wouw in Brabant. Ik was de jongste van 4 broers en 2 zussen. Zij verzorgden mij, maar na een tijdje, toen ik 5 jaar was kwam ik in een pleeggezin terecht. Daar ben ik de rest van mijn jeugd gebleven. Ik had daar geen (pleeg) broertjes of zusjes. Ik voelde me alleen en zocht stiekem mijn zusje op.

Ik ben nooit chagrijnig en altijd vrolijk. Ik hou van muziek luisteren en ook van lezen en schrijven. Ik vind het ook leuk om koffie en thee in te schenken en een wat huishoudelijk werk te doen. Daarom ben ik vrijwilliger geworden bij Kerk en Buurt. Bij Kerk en Buurt ontvang ik mensen.Ik vind het fijn om te luisteren naar mensen. Ik hou ook het gastenboek bij. Ik werk als vrijwilliger ongeveer 3 uur per week en ik kom daarnaast ook graag als bezoeker. Het belangrijkste zijn voor mij de sociale contacten. Alleen maar thuis zitten is niets voor mij, dan zie je niemand. Voor een paar dagen is dat goed, maar niet voor altijd. Mijn huis is wel een heel fijn plekje. Ik woon er lekker. Ik moet ook naar huis voor mijn kat, Delight.

Het leukste bij Kerk en Buurt vind ik de maaltijden, het gezellig samen eten. De sfeer is dan anders. Ik vind het leuk en mooi om te bidden met elkaar en bijbel te lezen. Ik vind het erg moeilijk dat Riek is overleden, ik mis haar.  Zij was een vriendin die me hielp om mijn huis te veranderen.

Ik heb geen flauw idee hoe Kerk en Buurt er over vier jaar uitziet, maar ik hoop dat het nog lang mag blijven bestaan en wat mij betreft doen we nog meer activiteiten met elkaar, bijvoorbeeld gezinsspelletjes.

 

Geplaatst op 1 april 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Geen maaltijd en viering

Vanavond zou er een maaltijd en viering zijn. Helaas gaat het niet door. Hieronder een bericht van Jurjen die vanavond de viering zou leiden:

Geen viering en maaltijd! Dat is jammer, maar voor nu de goede keus.
En toch ook deze vraag: Hoe is het met je?
Mensen zijn verschillend dus het antwoord op die vraag is vast ook heel divers!
Je kunt heel druk zijn in de zorg, kinderopvang, bij de politie… Of met thuisonderwijs voor je kinderen.
Of je maakt je flink zorgen omdat je gezondheid niet zo goed is of omdat je ouder bent en dus kwetsbaar.
In al die gevallen wensen we je van harte de kracht en nabijheid van de Here God toe.
We leven in een tijd waarin het erop aan komt: ken je Hem? Vertrouw je Hem? Is Hij het antwoord op je angst? Mag je jezelf aan God toevertrouwen? Psalm 139 zegt: ‘U bent bij mij, naast mij, voor mij, achter mij. Uw hand rust op mij.’
Wauw, wat een mooie woorden.
Ik hoop dat je dat kunt geloven. En als je dat moeilijk vindt: zeg maar gewoon tegen God wat je denkt en voelt. En vraag Hem om je hart rustig te maken.

Hartelijke groet!

Jurjen ten Brinke
voorganger Hoop voor Noord (www.hoopvoornoord.nl)
ambassadeur Tear (www.tear.nl)

Geplaatst op 18 maart 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Beste bezoeker/vrijwilliger van Kerk en Buurt-Noord,

Vanwege de Coronacrisis moeten wij als Kerk en Buurt helaas de volgende maatregelen treffen:

– De inloop is gesloten.
– Maaltijden en vieringen gaan niet door.
– Contact met Arnold en Rianne is zoveel mogelijk telefonisch. Aarzel niet om ons te bellen! 020-6369234. (of op onze mobiele nummers)
– In uitzonderlijke situaties kan er een afspraak gemaakt worden op de dinsdag of woensdag. Er gelden dan de volgende regels: maximaal 30 minuten per gesprek, maximaal met 1 persoon tegelijk, houd de afstand die Arnold en Rianne aangeven.
– Veel mensen voelen zich eenzaam: probeer er voor elkaar te zijn door elkaar te bellen!
– Je kunt meedoen aan een appgroep: laat ons dat per mail of What’s app weten. In deze appgroep posten we nieuws en bemoedigingen.

Hartelijk dank voor uw begrip en medewerking!

Stichting Kerk & Buurt Amsterdam-Noord

Geplaatst op 17 maart 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Kerk en Buurt zoekt Bestuursleden

Wie zijn wij?

Het pand van Stichting Kerk en Buurt Amsterdam-Noord aan de Adelaarsweg is elke dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 13.00 uur open voor een kopje koffie, soep met brood, een spelletje, gezelligheid en een luisterend oor. In het kleinschalige inloophuis is een informele sfeer. Elke eerste woensdag van de maand is er een buurtmaaltijd. Ook zetten wij ons in voor kwetsbare buurtbewoners die hulp of advies nodig hebben, ongeacht welke hulpvraag of wat hun overtuiging of religie is. De stichting werkt met twee beroepskrachten en een twintigtal toegewijde vrijwilligers waaronder de bestuursleden.

Taak/functieomschrijving

Je maakt deel uit van het vijfhoofdige bestuur van Kerk en Buurt Amsterdam-Noord. Je bent aanwezig op de maandelijkse bestuursvergaderingen. Ook ben je indien mogelijk aanwezig op bijeenkomsten en trainingen voor alle vrijwilligers. Ten slotte ben je als werkgever medeverantwoordelijk voor het ondersteunen van de twee professionals.

Wat verwachten wij van een bestuurslid?

– Je bent betrouwbaar en integer
– Je hebt hart voor kwetsbare mensen in onze samenleving
– Je stemt in met het doel van onze stichting
– Je bereidt agendapunten voor vergaderingen voor en voert gemaakte afspraken uit

van een penningmeester

– Je kunt goed met geld en cijfers omgaan en je kan financiële risico’s inschatten.
– Je bent verantwoordelijk voor het boeken van de bankrekeningen en de kas, je houdt het grootboek bij.
– Je brengt verslag uit over de financiële gang van zaken tijdens de bestuursvergaderingen
– Je stelt de begroting voor het volgende jaar op
– Je stelt de jaarrekening op
– Je maakt schattingen voor het beleidsplan i.v.m. fondsenwerving
– Je onderhoudt de contacten met het extern administratiebureau

van een secretaris

– Je notuleert tijdens de vergaderingen en maakt er een verslag van
– Je bent in staat om besluiten kort en helder schriftelijk weer te geven
– Je ondersteunt de collega-bestuursleden op het vlak van continuïteit en planning aan de hand van actielijsten en jaarprogramma’s
– Je onderhoudt de contacten namens het bestuur met Kamer van Koophandel, particuliere en (semi-) overheidsinstanties en instellingen.
– Namens het bestuur van Kerk en Buurt ontvang je, registreer je en verwerk je (veelal digitale) post gericht aan het bestuur en indien nodig, beantwoord je deze
– Je bereidt met de voorzitter vergaderingen voor en voert gemaakte afspraken uit

Wat bieden wij?

– Een deskundig en gezellig bestuur om mee samen te werken
– Vrijwilligerstrainingen en workshops
– Ondersteuning door de professionals
– Voldoening door iets concreets te kunnen betekenen voor kwetsbare mensen

Werktijden

– Gemiddeld 3 uur per week en 1 x per maand vergaderen op een doordeweekse avond

DOE MET ONS MEE!

Is deze vrijwilligers-job wellicht iets voor jou? Je (vrijblijvende) reactie is van harte welkom. Je kunt ons tijdens kantoortijden bellen op 020 – 636 92 34. Je krijgt dan Arnold van der Snoek of Rianne Bos aan de lijn. Een email sturen kan natuurlijk ook: contact@kerkenbuurtnoord.nl

Geplaatst op 26 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Even voorstellen… ‘n warm welkom bij Kerk & Buurt Noord

Mijn naam is Rianne Bos. Sinds 1 januari ben ik een nieuw gezicht bij Kerk & Buurt. Op dinsdag en woensdag werk ik er als buurtpastor. Vanaf het begin voel ik me warm welkom geheten op deze mooie plek aan de Adelaarsweg. Ik ben bijna 38 jaar, ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik heb op veel plaatsen gewoond in Nederland, Engeland en Madagaskar. Ik weet dus een beetje hoe het is om me vreemdeling te voelen in een ander land. Nu woon ik in Amstelveen. Ik hou van lezen, haken en creatief bezig zijn. Eerder werkte ik als casemanager/woonbegeleider in de thuiszorg. Toen mijn kinderen alletwee op school zaten, ben ik gaan studeren. In de afgelopen jaren heb ik theologie gestudeerd. Het was mooi om veel over God en mensen te leren. Ik leer veel uit boeken, maar ook van mensen om me heen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn afstudeerverslag veel geleerd van moslimvrouwen die ik interviewde. Hoewel ik bijna klaar ben met studeren, ben ik nooit uitgeleerd, want ik ben benieuwd wie ik bij Kerk&Buurt allemaal ga ontmoeten en leren kennen. Ik hoop u of jou binnenkort te ontmoeten in de huiskamer, tijdens een maaltijd of voor een individueel gesprek. Van harte welkom!

Geplaatst op 18 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Van sleutelbos naar levensverhaal

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers van Kerk & Buurt-Noord was een bijzondere rol weggelegd voor de sleutelbos. Niet een erg voor de hand liggend voorwerp toch? Bedenker was Rianne Bos, de nieuwe buurtpastor, opvolger van Marith de Vries en collega van Arnold van der Snoek. Rianne bedacht om haar sleutelbos te gebruiken om zich aan de vrijwilligers voor te stellen. Creatief: want sleutels vertellen bijvoorbeeld waar en hoe je woont, met wie je je huis deelt en hoe je je verplaatst. En vaak brengen oude sleutels mooie herinneringen terug aan waar je vroeger woonde en met wie. Hoe dan ook, je sleutelbos zegt veel over je. Dit kreeg navolging, want ook de vrijwilligers haalden hun sleutelbos tevoorschijn en vertelden Rianne en de 15 collega-vrijwilligers over hun leven. Mooie levensverhalen over werk, gezondheid, relaties en zorgen, maar ook hoe trots je bent op je kinderen en kleinkinderen. Hoe bijzonder is het dat je al als vrijwilliger vaak al jarenlang samenwerkt in de huiskamer van Kerk & Buurt en dat je tijdens zo’n voorstelronde toch nog nieuwe facetten van elkaar ontdekt. Inspirerend! Met dank aan de sleutelbos.

Geplaatst op 18 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties