WAT INSPIREERT BESTUURDLID RIEN

Bestuurslid Rien deelt  zijn inspiratie.  Wat is zijn reden om door de werkzaamheden bij Kerk & Buurt op te komen voor de armen?

Vanuit de oudste spiritualiteit van de Westerse samenleving over naastenliefde:

Inleving, begrip, respect en solidariteit tussen mensen heeft Emmanuel Levinas (1906-1995), in zijn essay Jodendom een godsdienst van volwassenen, als volgt geformuleerd:

‘In het feit dat de relatie tot het goddelijke, via de relatie tot de mensen verloopt en met de sociale rechtvaardigheid samenvalt, ligt in de geest van de joodse bijbel. Mozes en de profeten bekommeren zich niet om de onsterfelijkheid van de ziel, maar om de arme, de weduwe, de wees en de vreemdeling. De relatie tot de mens, waarin het contact met het goddelijke zich voltrekt, is niet een soort geestelijke vriendschap, maar een vriendschap die zich uit, bewijst en voltooit, in een rechtvaardige economie waarvoor ieder mens ten volle verantwoordelijk voor is’.

Toen begin jaren zestig van de twintigste eeuw in alle christelijke kerken nog heftig gedisputeerd werd over de vraag of het opkomend ‘horizontalisme’, jarenlang ‘mede-menselijkheid’ genoemd, even belangrijk was als de verticale relatie met God, kwam Levinas met deze nog altijd opzienbarende woorden: Relatie met God? Alleen door je persoonlijk, ten volle verantwoordelijk te stellen voor een rechtvaardige economie. Rechtvaardig betekent: Gericht op lotsverbetering van de armsten in de wereld.

Bron: Uit het boekje geschreven door Huub Oosterhuis “Jij die mij ik maakt”. Huub Oosterhuis schreef speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit dit boekje over het thema ‘Mijn betere ik’. In dertig stukjes, net zoveel als november aan dagen telt, laat Oosterhuis zien hoe jij en ik elkaar kunnen inspireren om de wereld een beetje beter te maken.

Geplaatst op 4 december 2017 door adelaar