Even voorstellen… ‘n warm welkom bij Kerk & Buurt Noord

Mijn naam is Rianne Bos. Sinds 1 januari ben ik een nieuw gezicht bij Kerk & Buurt. Op dinsdag en woensdag werk ik er als buurtpastor. Vanaf het begin voel ik me warm welkom geheten op deze mooie plek aan de Adelaarsweg. Ik ben bijna 38 jaar, ben getrouwd en heb twee kinderen. Ik heb op veel plaatsen gewoond in Nederland, Engeland en Madagaskar. Ik weet dus een beetje hoe het is om me vreemdeling te voelen in een ander land. Nu woon ik in Amstelveen. Ik hou van lezen, haken en creatief bezig zijn. Eerder werkte ik als casemanager/woonbegeleider in de thuiszorg. Toen mijn kinderen alletwee op school zaten, ben ik gaan studeren. In de afgelopen jaren heb ik theologie gestudeerd. Het was mooi om veel over God en mensen te leren. Ik leer veel uit boeken, maar ook van mensen om me heen. Zo heb ik bijvoorbeeld voor mijn afstudeerverslag veel geleerd van moslimvrouwen die ik interviewde. Hoewel ik bijna klaar ben met studeren, ben ik nooit uitgeleerd, want ik ben benieuwd wie ik bij Kerk&Buurt allemaal ga ontmoeten en leren kennen. Ik hoop u of jou binnenkort te ontmoeten in de huiskamer, tijdens een maaltijd of voor een individueel gesprek. Van harte welkom!

Geplaatst op 18 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Van sleutelbos naar levensverhaal

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor de vrijwilligers van Kerk & Buurt-Noord was een bijzondere rol weggelegd voor de sleutelbos. Niet een erg voor de hand liggend voorwerp toch? Bedenker was Rianne Bos, de nieuwe buurtpastor, opvolger van Marith de Vries en collega van Arnold van der Snoek. Rianne bedacht om haar sleutelbos te gebruiken om zich aan de vrijwilligers voor te stellen. Creatief: want sleutels vertellen bijvoorbeeld waar en hoe je woont, met wie je je huis deelt en hoe je je verplaatst. En vaak brengen oude sleutels mooie herinneringen terug aan waar je vroeger woonde en met wie. Hoe dan ook, je sleutelbos zegt veel over je. Dit kreeg navolging, want ook de vrijwilligers haalden hun sleutelbos tevoorschijn en vertelden Rianne en de 15 collega-vrijwilligers over hun leven. Mooie levensverhalen over werk, gezondheid, relaties en zorgen, maar ook hoe trots je bent op je kinderen en kleinkinderen. Hoe bijzonder is het dat je al als vrijwilliger vaak al jarenlang samenwerkt in de huiskamer van Kerk & Buurt en dat je tijdens zo’n voorstelronde toch nog nieuwe facetten van elkaar ontdekt. Inspirerend! Met dank aan de sleutelbos.

Geplaatst op 18 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

Vrijwilliger van de maand februari 2020

onze nieuwe hartelijke vrijwilliger stelt zich voor…

Ik ben Jouziane, sinds afgelopen december 2019 ben ik vrijwilliger bij Kerk en Buurt. Ik ben een vrolijk en spontaan mens. Ik neem altijd tijd voor iedereen. Ik ben geboren in Suriname en woon bij het Waterlandplein. Mijn huis is mijn favoriete plek in Noord. Ik kan daar helemaal mezelf zijn en woon er super prettig. En dat heb ik te danken aan mijn lieve familie, daarmee bedoel ik iedereen die mij heeft bijgestaan in mijn moeilijke periode.
Ik kwam bij K&BN als bezoeker. John heeft me aangespoord om vrijwilliger te worden. Hij nam me mee naar Arnold en voor ik het wist was het geregeld. Mijn taak bij Kerk en Buurt is heel gevarieerd. Ik ontvang mensen, deel brood en drinken uit, ik maak een praatje met bezoekers en doe soms een spelletje. Ik ben er meerdere keren per week.
Mijn leukste ervaring is dat we een wandeling gingen maken door de buurt. Je praat dan over van alles en verkent samen de buurt. Ik heb nog geen nare ervaringen meegemaakt.
Ik vind het werk van Kerk en Buurt belangrijk omdat het leuk is om met nieuwe mensen in contact te komen. Het is elke keer weer anders. De ene keer is het druk, de andere keer is het rustig. Ik vind samen eten ook erg gezellig. Van mij hoeft er niks te veranderen, iedereen is heel spontaan met elkaar.
Het zou mooi zijn als er over 4 jaar nog meer mensen Kerk en Buurt weten te vinden en binnen komen lopen. Misschien moet er dan een grotere ruimte komen want het is vaak best vol in de huiskamer.

 

Geplaatst op 18 februari 2020 door kerkenbuurt | Categorie: algemeen
Geen reacties

KERK & BUURT- NOORD ZOEKT PENNINGMEESTER

Ben jij goed met cijfers en heb jij hart voor kwetsbare Amsterdammers? Bekijk dan deze vacature voor penningmeester!

Wie zijn wij?

Stichting Kerk en Buurt Amsterdam-Noord is elke dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 13.00 uur open voor een kopje koffie, soep met brood, een spelletje, gezelligheid en een luisterend oor. Elke eerste woensdag en donderdag van de maand is er een buurtmaaltijd. Ook zetten wij ons in voor  kwetsbare buurtbewoners die hulp of advies nodig hebben, ongeacht welke hulpvraag of wat hun overtuiging of religie is. De stichting werkt met twee beroepskrachten en een twintigtal toegewijde vrijwilligers waaronder bestuursleden.

Taak-/functieomschrijving

Je maakt deel uit van het vijfhoofdige bestuur van Kerk en Buurt Noord. Je beheert de kas en bankrekeningen. Je bent aanwezig op bestuursvergaderingen. Ook ben je indien mogelijk aanwezig op bijeenkomsten en trainingen voor alle vrijwilligers. Ten slotte ben je als werkgever medeverantwoordelijk voor het ondersteunen van de twee professionals.

Wat verwachten wij van de penningmeester?

–      Je bent betrouwbaar en integer

–      Je kunt goed met geld en cijfers omgaan. Je bent dan:

·         Verantwoordelijk voor het boeken van de bankrekeningen en de kas

·         Bijhouden van het grootboek

·         Verslag uit brengen over de financiële gang van zaken tijdens de bestuursvergaderingen

·         Opstellen van de begroting voor het volgende jaar

·         Financiële risico’s inschatten

·         Opstellen van de jaarrekening

·         Schattingen maken voor het beleidsplan i.v.m. fondsenwerving

–      Je hebt hart voor kwetsbare mensen in onze samenleving

–      Je stemt in met het doel van onze stichting

–      Je bereidt agendapunten voor vergaderingen voor en voert gemaakte afspraken uit

Wat bieden wij?

–      Een deskundig en gezellig bestuur om mee samen te werken

–      Vrijwilligerstrainingen en workshops

–      Ondersteuning door de professionals

–      Voldoening door iets concreets te kunnen betekenen voor kwetsbare Amsterdammers

Werktijden

–     Gemiddeld 3 uur per week en 1 x per maand vergaderen op een doordeweekse avond

Doe met ons mee!

Is deze vrijwilligers-job wellicht iets voor jou? Je (vrijblijvende) reactie is van harte welkom. Je kunt ons tijdens kantoortijden bellen op 020 – 636 92 34. Je krijgt dan Arnold van der Snoek of Rianne Bos aan de lijn. Een email sturen kan natuurlijk ook: contact@kerkenbuurtnoord.nl

Geplaatst op 10 februari 2020 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

VERSLAG GOUDVIS

Deze prachtige foto is gemaakt door Sherry.

Sherry loopt op dit moment stage bij stichting Kerk & Buurt.

Ze is mee geweest naar de Goudvis en heeft een verslag gemaakt hoe deze dag voor haar is geweest: 

Thema:  De eerste stap om jezelf van eenzaamheid te bevrijden is vertrouwen op God en uitstappen van onze oude gewoontes. 

 

 Psalm 56:4-5
In mijn bangste uur vertrouw ik op u, Op God, wiens woord ik prijs, op God vertrouw ik, angst ken ik niet, wat kan een sterveling mij aandoen?  

 

We zijn allemaal vanaf onze geboorte uitgenodigd voor het feest van God. 

Vorige week donderdag zijn we door kerk en buurt uitgenodigd met een leuke groep van verschillende nationaliteiten maar allemaal kinderen van een God. 

Je wist niet met wie je op reis gaat, maar je weet zeker dat iedereen dezelfde bestemming heeft, dichtbij zee, dichtbij natuur en de schepper. 

Alle reizigers hadden een eigen verhaal, verhaal van vluchten, schuilen, eenzaamheid, vertrouwen en de liefde van God. 

Alle ogen openden naar een wereld van wijsheid van God. 

 

“Bid bovenal dat de poorten van het licht voor je geopend mogen worden, want deze dingen kunnen niet door alle mensen ontwaard of begrepen worden, maar alleen door de mens aan wie God en Zijn Christus wijsheid hebben geschonken.” – Justinus de Martelaar2 

 

De meest bijzondere belevenis van die dag, waren voor mij de glimlach en vrolijkheid van kinderen van onze groep toen ze de zee zagen en aan het spelen waren, samenleving van het vogels en bijzonder duinen.  

De weg naar de zee lijkt erg op ons leven met duinen op en neer maar we gaan doorlopen tot ontspanning bij de zee en de licht. 

“The only way you’re going to reach places you’ve never gone is if you trust God’s

direction to do things you’ve never done.”  

 

Geplaatst op 13 september 2018 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

goudvis

Het dagje uit naar de Goudvis, was wederom een zeer geslaagd succes!
Alle kinderen hebben enorm genoten van de speeltuin. En zoals u op de foto  kunt zien, vermaakten de ouders zich ook uitstekend. We hadden veel geluk met het weer. De weersverwachting was in eerste instantie wat regenachtig, maar tegen alle verwachting in, konden wij van een heerlijk zonnetje genieten. ’s Middags zijn we ook met een groep naar het strand geweest, waar we heerlijk hebben uitgewaaid. Aan het einde van de dag was iedereen  moe, maar zeer voldaan.

Geplaatst op 11 september 2018 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties

WAT INSPIREERT BESTUURDLID RIEN

Bestuurslid Rien deelt  zijn inspiratie.  Wat is zijn reden om door de werkzaamheden bij Kerk & Buurt op te komen voor de armen?

Vanuit de oudste spiritualiteit van de Westerse samenleving over naastenliefde:

Inleving, begrip, respect en solidariteit tussen mensen heeft Emmanuel Levinas (1906-1995), in zijn essay Jodendom een godsdienst van volwassenen, als volgt geformuleerd:

‘In het feit dat de relatie tot het goddelijke, via de relatie tot de mensen verloopt en met de sociale rechtvaardigheid samenvalt, ligt in de geest van de joodse bijbel. Mozes en de profeten bekommeren zich niet om de onsterfelijkheid van de ziel, maar om de arme, de weduwe, de wees en de vreemdeling. De relatie tot de mens, waarin het contact met het goddelijke zich voltrekt, is niet een soort geestelijke vriendschap, maar een vriendschap die zich uit, bewijst en voltooit, in een rechtvaardige economie waarvoor ieder mens ten volle verantwoordelijk voor is’.

Toen begin jaren zestig van de twintigste eeuw in alle christelijke kerken nog heftig gedisputeerd werd over de vraag of het opkomend ‘horizontalisme’, jarenlang ‘mede-menselijkheid’ genoemd, even belangrijk was als de verticale relatie met God, kwam Levinas met deze nog altijd opzienbarende woorden: Relatie met God? Alleen door je persoonlijk, ten volle verantwoordelijk te stellen voor een rechtvaardige economie. Rechtvaardig betekent: Gericht op lotsverbetering van de armsten in de wereld.

Bron: Uit het boekje geschreven door Huub Oosterhuis “Jij die mij ik maakt”. Huub Oosterhuis schreef speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit dit boekje over het thema ‘Mijn betere ik’. In dertig stukjes, net zoveel als november aan dagen telt, laat Oosterhuis zien hoe jij en ik elkaar kunnen inspireren om de wereld een beetje beter te maken.

Geplaatst op 4 december 2017 door adelaar | Categorie: algemeen
Geen reacties